Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sókabin, sószoba, sóbarlang

A sókabinok fő jellemzői:
 
- A sókabin egy zárt tér, amelyben a levegő telítve van sóval, amit belélegzünk a levegővel együtt.
- A sókabinok természetes tűlevelű faanyagokból magas fokú megmunkálási és formai kivitelezéssel készülnek és jelentős – 1100 és 3500 kg – sómennyiséget tartalmaznak, amely egy minőségi és hosszú ideig fennálló sómikroklímát biztosít.
- A  sókabinok használhatóságának becsült időtartama 20 év.
- A sókabinok lehetővé teszik a sóbányák klímakörülményeinek biztonságos és higiénikus házhozszállítását, ily módon időt és pénzt takarítva meg.
 
 
Az otthoni sóterápia technikája magába foglalja a lakásban egy sószoba berendezését („sótéglával” kirakva), mely lehet a pince, tetőtér, garázs vagy egy faházikó is, ahol a páciens a napnak egy részét kényelmes körülmények között töltheti el. Szükséges, hogy az előrehaladott betegségekben szenvedő páciensek (akik a legtöbbször gyerekek) hosszabb ideig maradjanak (3-4 óra) kapcsolatban a sókabin sós levegőjével, egy kényelmes hőkörnyezetben (18-22°C).
 
Sószoba berendezhető bármilyen egészségügyi, járóbeteg-rendelő, légúti betegekkel foglalkozó szanatórium, vagy gyógyszálló keretén belül.
 
A Sószoba felépítése:

- a faszerkezettel vagy anélkül,
- az ügyfél már létező helyiségének kibélelése, a kibélelés magában foglalja a padló sóval való kirakását is,
- a helyiség légterének sós ködösítése, a gyors kezelési légkör megteremtésének érdekében,
- a szükséges sómennyiség szakértőink által kiszámítva, a kezelés céljának és típusának megfelelően.
 
A sókabinok fizikai légköre:
 
-         Relativ páratartalom: 25 – 35%
-         NaCl tartalom: 7 – 20 mg/m3
                     szemcsenagyság: 0-5 µm 64%, >5 µm 36%
-         Jód, Bróm, Kálcium, Magnézium, Kálium, vegyes szulfátok és vegyes ammóniumok:
Mennyiség: 0,01 – 1,3%
Ionnagyság: 10-7 – 10-5 cm
-         CO2 (széndioxid) tartalom: 0,1 - 0,2%
-         Nagyon alacsony ózontartalom (majdnem nulla)
-         Alacsony pH: 4,1 – 4,9
-         Nem tartalmaz allergéneket
-         Magas szintű a légköri ionizálás
-         Nincs légmozgás
(a speciális szellőztetőrendszernek köszönhetően )Sóterápiás kezelés az alábbi betegségek esetén javasolt:
- asztma,
- hörghurut, 
- torokfájás,
- szénanátha,
- pollenérzékenység,
- homloküreg gyulladás,
- vírusos légúti fertőzések,
- légzéselégtelenség,
- tüdőtágulás,
- tüszős mandulagyulladás,
- stresszes állapotok feloldása,
- kálcium és magnéziumhiány,                                                                      
- időjárás-érzékenység.
 
A sókőzet természetes összetevői: NaCl min. 96,6%, Jód (I), Bróm (Br), Kálium(K),Kálcium (Ca), Magnézium (Mg), vegyes szulfátok.
Ezek a természetes állapotukban lévő ásványi anyagok segítik a sóterápia hatékonyságát. A kalcium allergia ellenes, a bróm nyugtató, a jód fertőtlenítő és frissítő hatásáról ismert, míg a nátrium, magnézium, kálium, a szulfátok és nitrátok a szervezet általános ásványianyag ellátását javítják. A  legtöbb gyógyszer csak tüneti kezelést biztosít, általában több mellékhatással, míg a sóterápia ellenjavallatoktól és mellékhatásoktól mentes és hosszú ideig tartó gyógyhatását közvetlenül a beteg szervekre fejti ki. Túladagolni nem lehet.
Különleges esetekben, azoknál a betegeknél, akiknek hiperérzékenyek a légutaik, kezdetben előfordulhat köhögés, berekedés, szúrás a torokban.
Számukra javasolt a kezelés időtartamának lerövidítése.
 
Ismert tény, hogy néhány évszázaddal ezelőtt  a halálra ítélt rabokat sóbányába küldték. A korabeli elképzelések szerint ezeknek a raboknak a kemény, sőt gyilkos iramú munkától és az embertelen körülményektől meg kellett volna halniuk, de legnagyobb meglepetésre a„sóbányára ítélt" rabok igen magas kort éltek meg és az ítéletet az őröknek kellett végrehajtaniuk vagy a jobbik esetben - ez bizonyára a bányától és a fogvatartóktól is függött - az elítéltek végelgyengülésben haltak meg.
A meglepően magas életkor a tudomány figyelmét sem kerülte el, és egy vállalkozó szellemű balneo- és fizioterapeuta, szakorvos Dr. Dorgo Calin igen komoly anyaggyűjtésbe kezdett. Megállapította, hogy akik 20-30 éven keresztül rendszeresen sóterápián vettek részt, azoknak az embereknek a fizikai ésszellemi állapota lényegesen jobb, mint azoké, akik ezt a terápiát nem végezték rendszeresen vagy egyáltalán nem vettek részt sóterápián. Több mint 2000 páciensen végzett kutatásokat. Az összefüggéseket vizsgálva, rájött, hogy a kiváló fizikai és szellemi állapot valamely fürdő sós vizének, ásványi iszapnak illetve a sós levegőnek köszönhető.
Szakemberek vizsgálataiból kitűnt, hogy a sókabin légköre köbméterenként 1-10 mg NaCl-ot tartalmazhat, szétszórva mikroszkopikus méretű aeroszol formájában, 0 - 10 mikron/részecske. Ezeknek a finom részecskéknek több mint 60 %-a a tüdőhólyagocskákon keresztül egyenesen a vérkeringésbe jut (2-4 mg só/kúra), míg a nagyobb részecskék a felső légutak szerveire hatnak. Itt nagyobb mennyiségben szívódik fel a NaCl a szervezetbe (10-12 mg só/kúra). A sórészecskék a légcső nyálkahártyáján található baktériumokat ölik meg és hozzájárulnak a lerakódások fellazításához megkönnyítve ezáltal a kiürülését. Ez az első pozitív változás ami a páciens közérzetét is javítja és könnyíti a légzést.
A só egy fertőtlenítő anyag, amely szinte minden  gombát, baktériumot és sok vírust elpusztít. A sós levegő belélegzésével a légutak bármilyen kórokozótól megtisztulnak, ezáltal a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok, amelyek okozhatnak, illetve generálhatnak újabb betegségeket is. De a sós levegő segítségével javíthatunk szervezetünk fizikai, kémiai és hidrodinamikai állapotán, melynek eredménye többek között a periférikus vérkeringés javulása, a szervezet általános ellenálló képességének és védekező erejének a növelése (immunrendszer erősítése), bizonyos reumás panaszok megszűnése és a test izomzatának ellazítása is a só áldásos hatásának következménye.
 
 
Sókabinok, sószobák technológiai használata
Elsősorban légzőszervi megbetegedések, asztma, allergia, baktériumfertőzések stb. esetén ajánljuk a sókabinokban való kezelést. Napjainkban azonban egyre inkább javasolható egészséges emberek számára  is,  a levegőszennyezés, dohányzás, egészségtelen életmód következményeinek ellensúlyozására.
 
 Javasolt kúrák:
 - egészséges embereknek megelőzés céljából, ill. szervezetük ásványianyag-szükségletének kiegészítésére napi 30 perc, 12-18 napon keresztül, 
- meghűlés, nátha, fertőzések kezelésére napi 30-60 perc, legalább 12 napon át,
- asztma, allergia, dohányzás miatti lerakódás esetén napi 2-4 óra, 14-21 napon keresztül.
A kúrák 2-3 havonta, szükség esetén gyakrabban is ismételhetőek.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sasdibeatrix@citromail.hu

(Gráczerné Sásdi Beatrix , 2012.09.14 11:31)

Szeretnék egy kicsi sószobát a családomnak a méretek a következőek :50cm széles , 170cm magas 210cm hosszú .
Arra lennék kíváncsi , hogy megoldható lenne-e ilyen kicsi helyen is és, hogy mibe kerülne ezt megvalósítani ./ Hány téglára lenne szükség és a ragasztó ..../?
Segítségüket előre is köszönöm . Tisztelettel : Gráczeré Sásdi Beatrix .

biolon@infornax.hu

(Zsuzsa, 2012.03.12 13:40)

Kedves Látogató!
Köszönjük, hogy felkereste honlapunkat.
Ha bármilyen kérdése, véleménye, hozzászólása lenne cégünkkel, termékeinkkel, vagy a sóterápiával kapcsolatban, írjon nekünk.